Routes, routes, routes
Op internet zijn er vele honderdduizenden routes gratis te downloaden.
Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste route-sites.
Maar je kunt je route ook zelf ontwerpen; verderop een overzicht van de belangrijkste tools daartoe.
Auto- en motorroutes downloaden
Routes over de hele wereld, maar vooral voor wie gaat toeren in het Duitstalig gebied een waar walhalla aan routes. Alleen al in Duitsland totaal zon 70 miljoen kilometer. Kun je voorlopig mee vooruit!
Advies:
De makkelijkste manier om een route te vinden is door te zorgen dat rechts van de kaart alleen ‘motor’ staat aangevinkt, en vervolgens linksboven een plaatsnaam invoeren. Klik vervolgens op de iccontjes op de kaart.
De site heeft ook een routeplanner, maar die vind ik persoonlijk niet interessant. Voor zelf ontwerpen zijn er betere alternatieven (zie verderop)
GPSIES kent overigens ook een handige conversietool voor als je een Garmin-routebestand wil overzetten naar een track (bijv voor de Rider 400/410).
Routeyou is een route-site van Belgische origine. Je vindt er routes over de hele wereld, maar verhoudingsgewijs ook veel in de Benelux.
Belangrijk pluspunt van Routeyou is dat er sprake is van een ‘sterrenbeoordeling’ – waarbij meer sterren duiden op daadwerkelijk gecontroleerde routes.
Bovendien richt Routecom zich niet alleen op de route zelf, maar toont het in het hoogteprofiel ook duidelijk interessante punten onderweg, inclusief omschrijving ervan, meestal zelfs met foto. Je wilt toch af en toe even je benen strekken nietwaar? Zelfs overnachtingsadressen nabij de route zijn eenvoudig te vinden.
Net als GPSies bevat GPStour vooral routes in Zuid Duitsland en het Alpengebied. Het zijn er duidelijk een stuk minder, maar daar staat tegenover dat ze veelal goed gedocumenteerd zijn, en bovendien voorzien van een waardering.
Je kunt dan ook bijvoorbeeld zoeken naar routes met minimaal een raportcijfer acht, of alleen routes van recente datum.
Misschien is het je wel eens opgevallen in Google earth: soms zie je daar ook motor-icoontjes verschijnen. Die komen dan meestal uit de database van wikiloc.
Zeker als je wat verder naar het zuiden gaat, bijvoorbeeld Spanje, een interessante site. Hetzelfde geldt voor een trip naar de States.
Om routes te kunnen downloaden moet je wel eerst even (gratis) registreren.
Ga je naar Engeland, Schotland of Ierland dan is Best Biking Roads the place to be. Ook Frankrijk is goed vertegenwoordigd. De routes kennen waarderingen voor mate van bochten etc. en er wordt zelfs gewaarschuwd als er veel flitsers staan ;).
Jammer is wel dat de site vrij traag is . Maar ach.. we hebben geen haast toch?
Zoek je het vooral in Nederland dan biedt GPS tracks nog steeds een interessante collectie.
GPS tracks was één van de eerste routesites maar helaas lijkt de tijd daar een beetje stil te staan. Niet alleen is de site wat gedateerd, ook het gros van de routes is vijf jaar of (veel) ouder. In tegenstelling tot de andere site vind je hier de routes niet in track-format maar als ‘gewone route’.
Advies: zorg dat je de routes herberekent en goed controleert!
Qua sfeer en opzet is MotorCycle Diaries misschien wel één van de mooiste routes-sites. Met bijvoorbeeld keuze uit bochtige of snelle routes, bossen of juist zee-zicht. Meerdaagse tochten, maar ook ‘etappes’ om te gebruiken om je eigen routes te maken.
De gpx-export is helaas minder optimaal doordacht – an sich geen probleem, maar routes van deze sites zullen nog wel de nodige nabewerking vragen.
En uiteraard mag ook MrGPS partner ANWB Motor niet in het lijstje ontbreken, zeker niet als Kwaliteit boven Kwantiteit gaat. Het zijn immers allemaal routes die daadwerkelijk door de redactie zijn gereden; vaak is er zelfs een bijbehorend artikel uit Promotor beschikbaar.
Ook de befaamde tanktastochten laten je Nederland van een andere kant zien. Voor iedereen gratis te downloaden.
Voor en door motorrijders; zo laat motorroutes.nl zich het best omschrijven.
Zo’n 1000 routes, maar vooral ook een snelle en makkelijke site waarin je makkelijk rondbladert.
Motor-routes zijn ook leuk met de auto. Vooral met de cabrio of oldtimer, maar ook ‘gewoon weg van de snelweg’. Omgekeerd: autoroutes zijn ook leuk voor de motor.
Kijk bijvoorbeeld maar eens naar reisroutes.be. Zijn veelal primair reisarrangementen, maar reisroutes doet niet kinderachtig: je kunt de routes gewoon downloaden. En er zitten best wat ambitieuze tochtjes bij!
Steeds vaker zie je ook dat hotels kant en klare routes online zetten. En da’s natuurlijk perfect: wie kent de omgeving immers beter dan die hotelbaas?
Bovendien bied je je klanten een extra argument om bij jou te boeken, en kunnen ze tevoren thuis de route al helemaal naar eigen hand zetten.
Er zijn er velen die het doen; informeer er zeker even naar als je je overnachting boekt. Ik noem alvast één voorbeeld in Italië: Hotel Da Remo in Trento.
Wat ook zeker niet onvermeld mag blijven is de routedatabase van zowel Tyre als van opvolger MyRouteapp. Vooral die laatste is sterk groeiend, maar heeft ook wat last van groeistuipen: het is wat lastig kaf en koren te scheiden. Dat komt ondermeer omdat het heel makkelijk is je zelf gereden routes automatisch online te zetten. Maar daarmee komt dus ook dat kaf mee. Zal vast nog verbeteren, dus zeker in de gaten houden!
Een aardige collectie routes in Nederland is te vinden op Bikersplace.
Opvallend is dat de meeste routes van vrij recente datum zijn; wat de betrouwbaarheid allicht ten goede komt. Ook interessant voor de Rider met de ‘oudere’ TomTom: de ITN files zijn handmatig gecontroleerd.
Wat je ook veelvuldig ziet is dat mensen de routes die ze in de loop der jaren gereden hebben via een eigen website delen met anderen. Ook dat kan erg leuk grasduinen zijn.
Een voorbeeld is de site van culinair motorreiziger Lex Kloet. En in het bijzonder deze tocht.
Ook een hele fraaie privé site is Mooiemotor.nl. Opvallend is ook de technische kwaliteit van de routes: van alle routes zijn de viapunten soft gemaakt; en bovendien is van elke route ook een track beschikbaar, alsook relevante POI’s onderweg. Erg goed gedaan!
Misschien wel de mooiste categorie qua routeuitwisseling zijn niet de sites met tienduizenden routes, maar de sites, vaak blogs, met reisverhalen. Met foto’s en ervaringen onderweg en tips uit daadwerkelijke ervaring. Ik lees ze zelf althans altijd met veel plezier en richt er graag een apart rubriekje voor in.
Voorwaarde is wel dat via die site/blog ook de route van de trip te downloaden is.
In de hoop dat het een lange lijst gaat worden de eerste:
(suggesties kun je mailen)
Auto- en motorroutes zelf ontwerpen
Dit thema wordt binnenkort toegevoegd. Stay tuned!